Proszę specjalistów o wyjaśnienie przyczyny utraty pojemności dysków 1 TB (różnych - zaobserwowane na dyskach WD, Seagate i Samsung).
Po kolejnym starcie komputera dysk w BIOSie zaczyna być widoczny jako 33 MB. Windows oczywiście nie może się uruchomić z takiego dysk. Jednak linux z bootcd widzi taki dysk prawidłowo.
Najciekawsze jest to, że po uruchomieniu linuxa nie trzeba nic już robić. Wystarczy zrestartować komputer i wtedy już zarówno BIOS jaki system Windows widzą ten dysk prawidłowo.
Dysk 1TB widziany jako 33MB
- kiki
- Pomoc techniczna
- Imię: Sympatyk
- Nazwisko: Informatyki
- System operacyjny: Windows
Odp.: Dysk 1TB widziany jako 33MB
Podaj SMART tych dysków.
Jaki system operacyjny jest zainstalowany?
Jaka konfiguracja jest komputera? Jaki zasilacz?
Skoro problem pojawia się na kilku dyskach i do tego różnych producentów to raczej wykluczam uszkodzenie dysków - problemy sprzętowe komputera.
Test podzespołów może powiedzieć więcej.
Dyski warto sprawdzić by ocenić ich stan techniczny tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
Jaki system operacyjny jest zainstalowany?
Jaka konfiguracja jest komputera? Jaki zasilacz?
Skoro problem pojawia się na kilku dyskach i do tego różnych producentów to raczej wykluczam uszkodzenie dysków - problemy sprzętowe komputera.
Test podzespołów może powiedzieć więcej.
Dyski warto sprawdzić by ocenić ich stan techniczny tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
- Perfectoos
- Użytkownik forum
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Gacuesz
- System operacyjny: Windows
- Numer Gadu-Gadu: 9393837
Odp.: Dysk 1TB widziany jako 33MB
Ja na Twoim miejscu oddałbym taki dysk w ręce fachowcom. Ostatnio sam miałem problemy z dyskiem, potem straciłem dane... Musiałem oddać do serwisu, wybrałem ten : http://www.ram-serwis.pl i jestem bardzo zadowolony. Wszystkie dane odzyskane, dysk sprawny. Naprawa przebiegła szybko i skutecznie, lepiej nie grzebać samemu, jeśli się za bardzo na tym nie zna.
Wróć do „Naprawa HDD i odzyskiwanie danych”